Fotbollsmästerskap – vi listar alla

mästerskap i fotboll

En av de största sporterna i världen är fotboll. Det spelas över hela världen och har en stor fanskara med en otrolig samhörighet. Inom fotbollen spelas det flera olika typer av mästerskap. Det är tävlingar mellan olika lag och länder som utser det bästa fotbollslaget. Dessa mästerskap börjar med kvalmatcher, som avgör vilka som är kvalificerade att vara med och spela. Sedan börjar slutspelen som avslutas med en final.

Olika typer av mästerskap

Som nämnt finns det flera olika typer av mästerskap och de alla spelas av både damer, herrar och juniorer. Vissa spelas endast i Europa medan andra sträcker sig över hela världen.

Fotbolls VM

Det mest populära mästerskapet är fotbolls vm. Det är ett mästerskap som förenar hela världen och som spelas under ett par veckors tid. Ofta spelas det under sommaren men vissa undantag, som till exempel år 2022 när det spelas i Qatar. Då äger det istället rum i december på grund av den otroliga hettan. Detta mästerskap spelas vart fjärde år.

VM-kval matcher

Först och främst spelas det alltid vm kval matcher. Länderna delas då upp i olika grupper genom en lottning. När lottningen är gjord och grupperna klara, spelas matcherna i olika etapper. De lagen som kommer etta i sin grupp, är klara för VM och tvåorna får fortsätta kvalet. Efter många spelade matcher står det klart vilka länder som står klara för VM och då sker ännu en lottning för att återigen skapa grupper för att slå fast vilka länder som ska möta varandra.

Under fotbolls-VM

När mästerskapet närmar sig, beger sig lagen till landet som är årets världsnation. Där börjar gruppspelet vilket innebär att de alla lagen möter länderna i sin grupp. De två lagen som hamnar etta och tvåa i sin grupp, får ta sig vidare till åttondelsfinalerna. Därefter slås lag efter lag ut tills det endast återstår två. Då är det dags för finalen. Mästerskaps finaler är ett stort event. Det firas med dans, skratt och samhörighet. Alla hjälper till för att stötta sitt land, och lag. Finalen spelas, som vanligt, i 90 minuter. Skulle det bli lika, blir det förlängning vilket innebär att man spelar i 30 minuter till. Är det fortfarande lika efter det, är det dags för straffläggning. En vinnare måste utses.

Fotbolls EM

Ett annat mästerskap är fotbolls-EM. Det fungerar i stora drag på samma sätt som VM, skillnaden är dock att det endast är länder från Europa som är med och deltar. Det spelas vart fjärde år och har ofta en världsnation som välkomnar spelet. Under år 2021 spelades det dock i olika delar av Europa.

EM matcher

Även här sker det först en lottning som ger grupperna som lagen ska spela i. Sedan är det dags för kvalmatcherna som spelas i olika omgångar under året innan och till EM. När lagen har kvalificerats sig, är det dags att göra sig redo för mästerskapet. Det spelas på samma sätt som Världsmästerskapet och även här, ser man stort på hela evenemanget. När en vinnare är utsedd får man inte bara en pokal, utan även titeln ”Europamästare”.

Olympiska spelen

Ett annat mästerskap är de olympiska spelen. Det är ett mästerskap där det inte bara spelas fotboll. Det finns ett stort utbud av grenar, till exempel friidrott, kampsport, tyngdlyftning och ridsport. Fotboll är en av grenarna och börjar även här, med att lagen måste kvalificera sig. Världsnationen blir automatiskt kvalificerade, precis som på andra mästerskap, medans resten får spela kvalmatcher. När lagen är kvalificerade, får man vara med och jaga drömmen om guldet. OS pågår i drygt två veckor och för ännu en gång, folket närmare varandra. Både deltagare och publik. Många försöker ta sig ner till världsnationen för att få den maximala upplevelsen, medans andra bänkar sig framför tv’n och stöttar sitt land.

Mästerskap

Det som både VM kval matcher, EM fotboll och de Olympiska spelen har gemensamt är att de för samman folk över hela jorden. Man samlas med vänner och familj och gör sitt allra bästa för att stötta sitt lag. Folk pyntar hemmet med flaggor, köper landslags tröjor och träffas på stan för att se matchen tillsammans med andra. Det skapas nya band och samhörigheten ökar när alla kan komma tillsammans och heja på sitt lag. Fotboll ger så mycket både för spelare, åskådare och turism.

Bli först med att kommentera

Kommentera