Fotbollsregler – en nybörjarguide

Fotboll är en av de äldsta sporterna i världen och därmed också en av de mest kända. Det internationella spelets höjdpunkt är fotbolls-VM. Det finns också turneringar som EM, Allsvenskan, Coppa Italia och Super Lig. De största och mes populära ligorna är England (English Premier League), Spanien (La Liga), Italien (Serie A) och Tyskland (Bundesliga).

Vad går en fotbollsmatch ut på?

Målet med fotboll är att göra fler mål än din motståndare under en speltid på 90 minuter. Matchen delas upp i två halvlekar på 45 minuter. Efter de första 45 minuterna tar spelarna en 15 minuters viloperiod som kallas halvtid. De andra 45 minuterna återupptas och den tid som domaren anser lämplig att lägga till (skadetid) kommer att läggas till i enlighet med detta.

Spelare och utrustning

Varje lag består av 11 spelare. Dessa består av en målvakt och tio utespelare. Planens mått varierar från varje plan men är ungefär 120 meter lång och 75 meter bred.

Den utrustning som behövs för en fotbollsmatch är i huvudsak en plan och en fotboll. Dessutom har spelarna fotbollsskor, benskydd och matchställ. Målvakterna kommer dessutom att bära vadderade handskar eftersom de är de enda spelarna som får hantera bollen med händern. Varje lag kommer att ha en utsedd lagkapten.

Poängtagning

För att göra mål måste bollen gå in i motståndarens mål. Hela bollen måste vara över linjen för att det ska vara ett godkäntmål. Ett mål kan göras med vilken del av kroppen som helst utom med handen eller armen upp till axeln. Själva målet består av en ram som är 8 meter bred.

Att vinna en fotbollsmatch

För att vinna en match måste ditt fotbollslag göra fler mål än dina motståndare. Om det är lika många mål efter 90 minuter slutar matchen oavgjort, förutom i cupmatcher där det kan bli förlängning och till och med straffläggning för att avgöra vem som vinner. Spelarna måste använda sina fötter för att sparka bollen och får inte använda sina händer, förutom målvakterna som får använda alla delar av kroppen inom 18-meter-rutan.

Regler för fotboll

  • En match består av två halvlekar på 45 minuter med 15 minuters vila emellan.
  • Varje lag kan ha minst 11 spelare (inklusive en målvakt som är den enda spelare som får hantera bollen inom 18-metersområdet) och det krävs minst 7 spelare för att en match ska vara spelklar.
  • Planen måste vara gjord av antingen konstgräs eller naturgräs. Storleken på planen får variera men måste vara 100-130 meter lång och 50-100 meter bred. Planen måste också vara markerad med en rektangulär form runt utsidan som visar att det är förbjudet att spela, två sexmetersrutor, två 18-metersrutor och en mittcirkel. En straffpunkt som placeras 12 meter från båda målen och mittcirkeln måste också vara synlig.
  • Bollen måste ha en omkrets på 58-61 cm och vara rund.
  • Varje lag får utse upp till 7 ersättare. Utbyten kan göras när som helst under matchen och varje lag får göra högst tre byten per sida. Om alla tre byten görs och en spelare måste lämna planen på grund av skada kommer laget att tvingas spela utan en ersättare för den spelaren.
  • Varje match måste ha en domare och två assisterande domare (linjedomare). Det är domarens uppgift att fungera som tidtagare och fatta alla beslut som kan behöva fattas, t.ex. fouls, frisparkar, inkast, straffar och tilläggstid i slutet av varje halvlek. Domaren kan när som helst under matchen rådgöra med de assisterande domarna om ett beslut. Det är den assisterande domarens uppgift att upptäcka offside i matchen (se nedan), inkast för något av lagen och även hjälpa domaren i alla beslutsprocesser där det är lämpligt.
  • Om matchen måste gå till förlängning på grund av att båda lagen är jämna i en match kommer 30 minuter att läggas till i form av två halvlekar på 15 minuter efter de tilldelade 90 minuterna.
  • Om lagen fortfarande står lika efter förlängningen måste en straffläggning äga rum.
  • Hela bollen måste passera mållinjen för att det ska räknas som mål.
  • Vid foulspel kan en spelare få antingen ett gult eller ett rött kort beroende på hur allvarlig foulen är; detta är upp till domaren att avgöra. Ett gult kort är en varning och ett rött kort är en utvisning av spelaren. Två gula kort är lika med ett rött kort. När en spelare väl är utvisad kan han eller hon inte ersättas.

Bli först med att kommentera

Kommentera