Några av de bästa fotbollsmatcherna genom tiderna

Fotboll är en sport med lång historia och otaliga höjdpunkter som än idag väcker stor beundran. De flesta har någon gång i sitt liv spelat denna fartfyllda lagsport och har därigenom lärt sig att uppskatta proffsens briljans i de stora arenorna runt om i världen. Även om foten och bollen går ihop som handen i handsken, finns det en sann skönhet i att bevittna sporten i dess mest avancerade form.

Trots att det råder vitt skilda åsikter om de mest nämnvärda tillfällena i fotbollens historia – till viss del på grund av klubb- och landslagslojalitet – har vi satt ihop en kort lista med några av de bästa fotbollsmatcherna genom tiderna. Låt oss sätta igång!

Arsenal mot Tottenham (5-2) – Premier League (2012)

Alla älskar en bra comeback och det är just detta som Arsenal bjöd på i sin match mot Tottenham under 2012:s Premier League. Den som införskaffat biljetter till Arsenal Stadium (Emirates Stadium) inför denna match hade en riktig bergochdalbana att se fram emot.

Arsenal hade precis haft en katastrofalt Champions League-turnering där de förlorade med 4-0 mot AC Milan i åttondelsfinalen. De hade också precis åkt ut ur FA-cupen i sin match mot Sunderland. Inför detta norra London Derby var fansen alltså hoppfulla om att Arsenal skulle återvända till form – men de fick sig till en början en ordentlig besvikelse när matchen inleddes med 0-2 till Tottenham. 

Strax därefter återvände dock glöden till laget och deras comeback var ett faktum tack vare Sagna och van Persies som lyckades kontra innan halvlek. I andra halvlek tog det ordentlig fart och på bara några minuter stod det 5-2 till Arsenal – matchens slutpoäng. En riktig rysare till match som fansen sent kommer glömma.

Argentina mot England (2-1) – VM kvartsfinal (1986)

Denna ikoniska match pratas det fortfarande om än idag. Det var här Diego Maradona verkligen kom in i rampljuset. I denna VM-kvartsfinal var det han som för Argentinas del stod för alla mål, men det första är definitivt det mest ikoniska. Numera, lite halvt ironiskt, är det känt som “Guds hand” eftersom världsstjärnan använde sin hand när han “nickade” in bollen. Definitivt hans karriärs mest kontroversiella händelse, men trots detta någonting som bidrog till spelarens charm – han var ju trots allt en utmärkt spelare som både innan och efter händelsen visat att hans skicklighet är i världsklass. TV-tittarna såg tydligt vad som försiggick, men dessvärre inte domaren. Eftersom målet dessutom avgjorde matchen blev kontroversen mycket större. 

Tys

kland mot Brasilien – VM semifinal (2014)

Det finns matcher vars resultat slår hårt mot fansen, sedan finns det matcher som krossar ett helt land. Semifinalen i VM 2014 passar definitivt in i den senare kategorin. Förlusten på 7-1 till Tyskland slog hårt mot Brasiliens stolthet – ett land där fotboll är lika viktigt som mat och vatten. Brasilien har anledning att vara stolta över sina fantastiska fotbollsspelare. Om man skulle utse fotbollens huvudstad, så hade det utan tvekan varit Brasilien. Landet har en fantastisk fotbollskultur som gett upphov till legendariska spelare som till exempel Ronaldinho, Ronaldo och Neymar.
Det var alltså väntat att Brasilien skulle nå VM final 2014, men snett in från vänster kom Tyskland med oväntad kämparglöd. Det var inte bara en tuff förlust för Brasilien, utan också en skräll i världsmästerskapets historia. Det var nämligen första gången sedan 1990 (Argentina mot Västtyskland) som ett värdland åkt ut i semifinalen. Detta är också en match som utmärkt illustrerar den psykologiska aspekten av fotboll. Experter anser att Brasilien var ett objektivt bättre lag, men ändå förlorade de så storartat. Tyngden av alla förväntningar och det oväntat tuffa tyskarna tog luften ur det legendariska landslaget

Bli först med att kommentera

Kommentera